Recept på sommarens bästa rabarbersaft

Receptet gäller för ca. 1 liter saft.

Ingredienser:

  • 500 g rabarber
  • 1 l vatten
  • Saft från en citron
  • 175 g socker
  • en halv vaniljstång



Så här gör du

  • Skär bort evt. blad och rötter av rabarbern.

Rabarbersaft

  • Skölj rabarbern och skär den i småbitar.

  • Lägg rabarberna i en gryta och tillsätt vatten, citronsaft och socker (spar ca. 1 msk socker för at blanda med vaniljkorn).

  • Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med kniv. Skrubba fröna med resten av sockret så att fröna lossnar. Lägg vaniljesockret och den tomma vaniljstången i grytan.
  • Koka upp och låt det sjunda i ca. 5 min. Ta grytan av värmen och låt den stå med lock på i rumstemperatur i ca. en halv timme.
  • Sila av blandningen genom en silduk. Tryck ut all saft med en sked.
  • Skölj glasflaskor med kokande vatten (skölj evt. med atamon) och häll upp rabarbersaften i flaskorna. Saften kan förvaras i kylskåpet i 1-2 veckor, men tror inte att du kan låta den stå så länge.

 

Fina flaskor som värdinnegåva

Häll upp rabarbersaft i flaskor och limma snygga flasketiketter på, så har du en mycket fin värdinnegåva som garanterat skapar stor glädje hos mottagaren.
Flotte flasker
TIP: Ju rödare rabarberna är desto ljusrödare blir saften.